Τι ειναι η ηθικη παρενόχληση - Συνεντευξη

Συνέντευξη για το Mobbing στον Αθήνα 9.84

Categories:
Comments: 0

Τη Δευτέρα 1/2 είχαμε την τιμή να φιλοξενηθούμε στην εκπομπή της κας. Μαργαρίτας Μυτιληναίου, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας. Κάναμε μια πολύ όμορφη και ουσιαστική κουβέντα για το ζήτημα της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

 

Παραθέτουμε μερικά σημεία από τη συνέντευξη:

Στο Mobbing δεν καταλαβαίνουμε εύκολα τι περνάμε. Περνάει πολύς καιρός για να αντιληφθούμε τι έχει συμβεί. Είναι μικρές, ύπουλες επιθέσεις, όπως για παράδειγμα ξεκινάει με “κακό χιούμορ”, με κουτσομπολιά και κλιμακώνεται, έχει στάδια αυτή η παρενόχληση.

Ξεκινά με ήπια παρενόχληση, κι αν το θύμα δεν αντιδράσει, αυτό κλιμακώνεται και φτάνει σε σημείο να αλλάζει γραφείο, να μη του μιλάει κανείς στη δουλειά και έχει άλλες εκφάνσεις, όπως σωματική βία, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις.

Και οι παρατηρητές επηρεάζονται. Eίναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή όλοι θα το βιώσουμε είτε σαν θύματα είτε σαν παρατηρητές.

Περίπου το 70% των θυμάτων παρενόχλησης, οδηγείται σε παραίτηση ή απόλυση.

Επειδή κρατά αρκετά χρόνια, μπορεί κάποιος να μείνει σε μια θέση όπου υφίσταται Mobbing για πάρα πολλά χρόνια, με τις επιπτώσεις που έχει αυτό για το κλίμα στη εργασία και για τη δική του απόδοση.

Ο ρόλος του σωματείου μας είναι κυρίως η ενημέρωση, εργοδοτών και εργαζομένων. Ακόμα και να έρθει κάποιος νόμος για το θέμα, ο καθένας μας έχει την ευθύνη του. Αν είμαι παρατηρητής, έχω την ευθύνη να στηρίξω το θύμα, αν είμαι εργοδότης έχω την ευθύνη του κλίματος της επιχείρησής μου, αν είμαι θύμα παρενόχλησης επίσης πρέπει να μιλήσω.

 

Κλείνουμε με την ουσιαστική ευχή της κυρίας Μυτιληναίου “Θα ήθελα να μην υπάρχει λόγος να υπάρχουν σωματεία σαν το δικό σας”.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αθήνα 984 και την ομάδα της κας.Μυτιληναίου για τη φιλοξενία!