Mobbing στις φυλακες - Ομιλια Βαρδικου Χρυσοπηγη

Συνεργασία με την ΟΣΥΕ – Ομιλία για την Ηθ.Παρενόχληση

Comments: 0
Διαδικτυακή Εκδήλωση για το Mobbing και τον εργασιακό εκφοβισμό στα καταστήματα κράτησης, διάρκειας 2,5 ωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/4/2021
Με χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων να συμμετάσχουμε με ομιλία στο δωρεάν online webinar που διοργάνωσε για τα μέλη της -το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης.
Εκ του σωματείου μας παρουσίασε η κα. Χρυσοπηγή Βαρδίκου με θέμα ομιλίας: “Mobbing στον χώρο εργασίας: Ορισμός, Επιπτώσεις, Κόστος” ενώ άλλοι Ομιλητές που παρουσίασαν ήταν οι εξής:
  • Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματς, “Βία σε εργασιακούς χώρους και ο ρόλος των ΜΜΕ
  • Νίκη Γεωργιάδου, Δικηγόρος, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, “Εργασιακός Εκφοβισμός: Νομικό πλαίσιο και δικαστηριακές εφαρμογές”
  • Κατερίνα Γεωργαντά, Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολόγος, MBA, PhD, “Κάνοντας ένα δύσκολο επάγγελμα δυσκολότερο: Εργασιακός Εκφοβισμός μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων”
  • Σπύρος Καρακίτσος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΣΥΕ, “Η πραγματικότητα του Mobbing στις Ελληνικές Φυλακές”
  • Τη συζήτηση προλόγισε η κα. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών

Η κα. Καραμανλή ανέφερε πως το Mobbing δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο διαπροσωπικό φαινόμενο.

Η κα. Καρδαρά σημείωσε πως το θύμα πολύ συχνά είναι ένας καλός υπάλληλος, υψηλής ηθικής ακεραιότητας, που δεν μιλάει για να μην διακυβευτεί η ομαδική εργασία.

Η κα. Γεωργιάδου μίλησε για το διαβρωτικό αποτέλεσμα της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και διαχώρισε, για την περίπτωση της σχέσης προϊσταμένου-υφισταμένου, την άσκηση θεμιτής εξουσία (ορίζω ποια είναι τα καθήκοντά σου) έναντι της καταχρηστικής συμπεριφοράς. Τόνισε μάλιστα, πως δεν έχουμε δικαίωμα να δίνουμε υποτιμητικά καθήκοντα που θα υπονομεύσουν το άτομο στους συναδέλφους.
Κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είπε η κα. Γεωργιάδου, η αξιοπρέπεια είναι το απόλυτο, απαραβίαστο δικαίωμα. Αξιοσημείωτο είναι πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έμμεσα αλλά σαφώς αναγνωρίζει τον εκφοβισμό στην εργασία. Κάτι πολύ σημαντικό, είναι πως δεν απαιτείται να αποδειχθεί η κακή πρόθεση του θύτη, αλλά αρκεί το ότι υπάρχουν αντικειμενικά αρνητικές συνέπειες στο θύμα.
Στο Ελληνικό Δίκαιο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παρενόχληση και τον εκφοβισμό, αλλά αυτά εμπίπτουν στην προστασία της αξιοπρέπειας, γενική όσο και θεμελιώδους σημασίας. Συνολικά, στην Ελλάδα όποιος έχει προσβληθεί στην αξιοπρέπειά του, έχει δικαίωμα να ζητήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί (στην περίπτωση επανάληψης μάλιστα υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα). Ορίζεται ταυτόχρονα και η υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη, που αν ενημερωθεί για περιστατικά παρενόχλησης οφείλει να λάβει μέτρα να την περιορίσει.
Η κα. Γεωργιάδου ανέφερε τις αντικειμενικές δυσχέρειες που υπάρχουν όταν προσπαθούμε να αποδείξουμε στο δικαστήριο κάτι τόσο γενικό και αφηρημένο όσο το “αρνητικό ή εχθρικό κλίμα της επιχείρησης”

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τον σημαντικό ρόλο του να μιλάνε το θύμα και οι παρατηρητές, των οποίων ο ρόλος είναι καίριας σημασίας. Η κυρία Γεωργαντά μάλιστα, κατέστησε σαφές πως το θύμα δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση παρενόχλησης εάν δεν έχει πόρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πόροι του είναι οι συνάδελφοί του, που μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά.